ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΟΛΕΓΙΟ ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΑΣ

Διεύθυνση: Βασ.Σοφίας 73 - 115 21 Αθήνα
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2155511916

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΟΛΕΓΙΟ ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΑΣ

Το Ελληνικό Κολέγιο Οφθαλμολογίας, από τη στιγμή της ίδρυσής του, εδώ και έξι χρόνια, προσπάθησε να δημιουργήσει εκείνες τις συνθήκες που θα προσέφεραν, σε κάθε ιδιώτη οφθαλμίατρο αλλά και σε κάθε επί μέρους οφθαλμολογικό κέντρο, τις δυνατότητες επιστημονικής και επαγγελματικής ανέλιξης και καταξίωσης, σε έναν τοπίο επαγγελματικό, πολλαπλά και από πολλούς βαλλόμενο. Εμείς, ως επαγγελματίες ιατροί, με επίπονη προσωπική εργασία, πραγματοποιήσαμε συνειδητά σοβαρές επενδύσεις στο χώρο της Οφθαλμολογίας. Δράσαμε με κυρίαρχο στόχο την ανέλιξη των υπηρεσιών που προσφέρονται στην Ελληνίδα και στον Έλληνα σήμερα στην χώρα μας, την ελάττωση του κοστολογίου των παρεχόμενων υπηρεσιών αλλά και την μεταφορά των νέων επιστημονικών κατακτήσεων προς όλους τους Οφθαλμιάτρους.

Θα θέλαμε να κάνουμε έναν σύντομο απολογισμό των δραστηριοτήτων των περασμένων ετών καθώς ελπίζουμε ότι σκιαγραφούν την έμπρακτη ολοκλήρωση πολλών από τους στόχους μας.

Με την ίδρυσή του το Κολέγιο Οφθαλμιάτρων πραγματοποίησε σχεδόν άμεσα και με ιδιαίτερη επιτυχία στη Θεσσαλονίκη, την πρώτη του επιστημονική ημερίδα με μεγάλη Πανελλήνια συμμετοχή. Πέρα από τα τρέχοντα ιατρικά θέματα που τότε συζητήθηκαν υπήρξε και ανάλυση πληθώρας νομικών θεμάτων, που άπτονται της ειδικότητάς μας, από αρμόδιους νομικούς για πρώτη ίσως φορά στην χώρα μας.

Στη συνέχεια και με σύντονους χειρισμούς, το Κολέγιο συμμετείχε στην ορόσημη, για τα Ελληνικά δεδομένα, νομοθετική κατοχείρωση των μονάδων ημερήσιας νοσηλείας (ΜΗΝ) επί υπουργίας κ.Λοβέρδου το 2011. Ο συγκεκριμένος νόμος, παρά το ότι δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, δεν ενεργοποιήθηκε τελικά διότι δεν δημοσιεύθηκε παράλληλα και η σχετική Υπουργική απόφαση που θα καθόριζε τις προδιαγραφές λειτουργίας των ΜΗΝ.

Το μέλλον των ΜΗΝ κινδύνευσε για 2 έτη καθώς καμία άλλη κίνηση δεν επιτεύχθηκε από πολλαπλούς παράγοντες που ούτε εμείς κατανοήσαμε πλήρως. Έχοντας μπροστά μας αυτή την αποτελματωμένη κατάσταση και προσπαθώντας επιστημονικά να τεκμηριώσουμε το αυτονόητο, επιστρατεύσαμε την ομάδα του καθηγητή της Ανώτατης Σχολής Δημόσιας Υγείας κου Κυριόπουλου να ερευνήσει και να γνωματεύσει το οικονομικό αποτέλεσμα από τη λειτουργία των ΜΗΝ. Στη συγκλονιστική και ενδελεχή αυτή μελέτη, 75 περίπου σελίδων, που υποστηρίχθηκε και οικονομικά από το Κολέγιο, τεκμηριώθηκε πως το ετήσιο κέρδος του Εθνικού προϋπολογισμού θα είναι της τάξεως των 235 εκατομμυρίων ετησίως.

Παράλληλα φροντίσαμε και λάβαμε πολυσέλιδη γνωμοδότηση και από συνταγματολόγους του ΑΠΘ, πάνω στην αντισυνταγματικότητα της μη εφαρμογής ψηφισμένου νόμου.

Με αυτά τα στοιχεία και μετά από 1,5 χρόνο αναμονής, δώσαμε ιδιοχείρως στον κο Reichenbach, επιστολή όπου λεπτομερώς αναφέρονταν τα όσα προηγήθηκαν (νόμος που ποτέ δεν εφαρμόσθηκε, μελέτη κου Κυριόπουλου κλπ). Αυτό συνέβαλλε ώστε η θεσμοθέτηση των ΜΗΝ να ενταχθεί στις απαιτήσεις της Τρόικα.

Στις 9-10/11/2013 πραγματοποιήθηκε, με ιδιαίτερη επιτυχία στο Ναύπλιο, η δεύτερη επιστημονική διημερίδα του Κολεγίου με τη συμμετοχή μεγάλου αριθμού συναδέλφων οφθαλμιάτρων.

Τον Φεβρουάριο του 2014 η τρίτη ημερίδα του Κολεγίου, στο Χιλτον, καθιερώνει έναν εναλλακτικό τρόπο επιστημονικής ανταλλαγής απόψεων και δεδομένων στην Ελλάδα. Στις 11-12/10/2014 έγινε στην Ερέτρια η τέταρτη επιστημονική συνεδρίαση του Κολεγίου, διημερίδα και αυτή τη φορά, με αντίστοιχη επιτυχία.

Η τελική κατάληξη όλων αυτών των προσπαθειών είναι σήμερα να υπάρχει επιτέλους το νομικό πλαίσιο για τη λειτουργία οφθαλμολογικών ΜΗΝ και έτσι, κάθε ενδιαφερόμενος συνάδελφος ή ομάδα οφθαλμιάτρων να είναι σε θέση να δημιουργήσουν μια Οφθαλμολογική ΜΗΝ. Όπως καθίσταται εμφανές, και παρότι απαιτήθηκε προσπάθεια πολλών παραγόντων, η συμβολή του Κολεγίου Οφθαλμιάτρων σε αυτό το επίτευγμα υπήρξε καταλυτική αλλάζοντας τα δεδομένα όχι μόνο για τις επεμβάσεις «μιας μέρας» στην Οφθαλμολογία, αλλά και για όλες τις άλλες ειδικότητες στη χώρα μας.

Οι ΜΗΝ οδηγούν στην υγιή άμιλλα πολλών φορέων και στην ανάπτυξη νέων τομέων όπως πχ. είναι ο Ιατρικός Τουρισμός. Ο τελικός επωφελούμενος, σε αυτή την περίπτωση, είναι ο καταναλωτής υγείας δεδομένου ότι επιτυγχάνει καλύτερες υπηρεσίες αλλά και το σύστημα υγείας της χώρας, επειδή εξοικονομεί κεφάλαια.

Παραθέτουμε αυτό το σύντομο ιστορικό για δική σας ενημέρωση και επειδή παράλληλα πιστεύουμε πως θα πρέπει να συμπορευτούν μαζί μας όλοι οι συνάδελφοι. Είναι βαθιά μας πεποίθηση ότι εμείς οι πρωτοστατούντες Οφθαλμίατροι θα πασχίσουμε για την πιο άρτια επιστημονική, ανθρώπινη και γιατί όχι και πιο συμφέρουσα για το κράτος μας ανάπτυξη της Οφθαλμολογίας και των υπηρεσιών που μπορεί αυτή να προσφέρει.

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ:

Κανελλόπουλος Αναστάσιος - Πρόεδρος
Χρονόπουλος Γεώργιος - Αντιπρόεδρος
Χαρώνης Γεώργιος - Γεν.Γραμματέας
Καραμπάτσας Κωνσταντίνος - Ταμίας
Δατσέρης Ιωάννης - Ειδικός Γραμματέας
Χαϊδούλης Στυλιανός -Μέλος
Βατάκας Λέανδρος - Μέλος
Ασλανίδης Ιωάννης - Μέλος
Γκορέζης Σπύρος - Μέλος